Хитна стања у педијатрији

1. Обољења органа за варење

* Акутни гастроентеритис
Ово је честа болест, узрокована патогеним микроорганизмима и/или њиховим токсинима, а манифестује се одбијањем хране, боловима у трбуху, муком, повраћањем и проливом, са или без повишене температуре.
Оно што у тим ситуацијама угрожава бебу је дехидрација (губитак течности). Тешка дехидрација може да доведе до хиповолемијског шока (шок услед превеликог губитка течности), који се теже препознаје код добро ухрањене деце, јер она дуже време делују здраво. Свако дехидрирано дете слабије или уопште не мокри, а код беба је велика фонтанела увучена испод свода лобање. Уколико надокнада течности није могућа честим пијењем мањих количина течности, дете се мора лечити интравенским путем у здравственој установи. И то уз корекцију ацидо-базног и електролитног дисбаланса (који, по правилу, постоје).

Код појаве пролива, одојчету увек треба прегледати уши, јер је 80 одсто запаљења средњег ува у овом узрасту праћено проливом. Антибиотици су код цревних инфекција ретко индиковани, а најбоља храна за млађе одојче је мајчино млеко. Ако је на вештачкој исхрани - специјалне дијеталне формуле, а за старије одојче барено поврће, пиринчана вода и компот од јабуке.

* Некротични ентероколитис (НЕЦ) је последица оштећења црева услед недовољног снабдевања кисеоником (у току порођаја, тромбозе крвних судова различитог порекла, код незрелости црева у недоношчади, итд.). Кроз оштећени зид црева у трбушну дупљу улазе бактерије и доводе до запаљења трбушне марамице - перитонитиса. Трбух је надувен, у одмаклој фази је кожа црвена, беба повраћа крв, има крв у столици, и убрзо доспева у стање шока. Терапија је антибиотска и хируршка.
2. Мокраћни органи

Акутна бубрежна инсуфицијенција («отказивање бубрега) настаје услед три разлога:
- недовољан проток крви кроз бубреге (у стању шока)
- обољења самих бубрега
- препреке отицању мокраће
У било којој од поменутих ситуација се у организму накупљају токсичне материје (које би, иначе, бубрези требало да одстране) и додатно «трују» ткива. Међутим, ова стања никад не настају толико нагло да непосредно угрожавају живот, тако да има времена да се стигне у болницу. Најчешће је дете већ у болници због основне болести. У сваком случају, бебу која не мокри цео дан треба одмах однети лекару.

3. Обољења крви

Хитна стања су она код којих настају масивна крвављења.
Хеморагијска болест новорођенчета (ХБН) је проузрокована недостатком витамина К, услед чега настају спонтана крвављења различите локализације и опсега. Најчешће манифестације ХБН су повраћање крвавог садржаја и крвава столица, а нешто ређе: крварење из носа, пупчане ране, убода од игле, крварења у кожи (тачкаста или у виду подлива), крв у мокраћи, кефалхематоми (изливи крви између покоснице и кости лобање), и мождана крварења, која су најопаснија. Ипак, крвављења код ХБН су најчешће мањег опсега, при чему дете изгледа здраво, за разлику од дисеминоване интраваскуларне коагулације (поремећај згрушавања крви који је праћен обимним, по живот опасним крвављењима у склопу тешке сепсе).

4. Метаболички поремећаји

Код беба метаболички поремећаји настају брже него код старије деце и одраслих, а могу да буду и урођени.
*Најчешћа је хипогликемија (снижен ниво шећера у крви), коју новорођенчад доста добро толерише. Први симптом је дрхтање, а затим настају конвулзије. Терапија је интравенско давање глукозе.
*Под тетанијом се подразумева клиничко стање повећане раздражљивости централног и периферног нервног система - код абнормалних концентрација јона у течностима које натапају нервне ћелије. Иако скоро сви електролити (натријум, калијум, магнезијум, калцијум, фосфор) могу да дају сличне симптоме, у пракси се тетанија најчешће среће код сниженог нивоа калцијума у крви.
Хипокалцемија може да буде рана (још у породилишту) и касна, са развојем тетаније (раздражљивост, повишен мишићни тонус, подрхтавање или трзаји мишића, конвулзије). Ако су захваћени и дисајни мишићи, може да наступити апнеја (престанак дисања дужи од 20 секунди)! Касна новорођеначка тетанија је најчешће последица исхране крављим млеком или млечним формулама које нису високо адаптиране, што због повећане количине фосфора доводи до таложења калцијума у костима и следствене хипокалцемије. Зато је најбоља исхрана за бебу мајчино млеко, а ако га нема - високоадаптиране млечне формуле са одговарајућим односом калцијума и фосфора. Једно од најчешћих обољења које се у одојачком периоду може испољити тетанијом јесте рахитис. Да до њега не би дошло, потребна је профилакса витамином Д од 15. дана живота до годину дана.
 
*Галактоземија је редак урођени поремећај метаболизма угљених хидрата који се испољава одмах након почетка храњења детета млеком (било којим), и личи на сепсу. Узрок је немогућност искоришћавања млечног шећера, који се метаболише до токсичних продуката, а једини лек је дијета без млека (за одојчад - «млека» на бази соје).


5. Акутни хируршки абдомен

Обухвата велику групу обољења која су релативно честа код беба и која се лече углавном оперативно. Овде спадају:
- перитонитис (запаљење трбушне марамице)
- цревне оклузије (препреке у пролазности цревног лумена)
- крвављења
Код беба су најчешће цревне оклузије које могу да буду урођене и стечене, високе и ниске. Урођене цревне оклузије се манифестују у првим сатима или данима по рођењу и стога откривају још у породилишту, након чега се хируршки решавају.
Стечене су: инкарцерација (укљештење), инвагинација (увлачење једног дела црева у други и волвулус (увртање црева око сопственог крвног суда).
*Најчешћа је цревна инвагинација (између 4. и 12. месеца). Почиње изменом понашања бебе - у смислу раздражљивости и/или поспаности. Затим следе напади јаких стомачних болова у трајању од 3-5 минута, испрекидани паузама од 15-30 минута у току којих дете, исцрпљено плачем, обично заспи. Након тога се јавља повраћање, а пролив само у 10 одсто случајева. Столица у 97 одсто случајева садржи крв и изгледа попут желеа од рибизле. У случају перфорације (прскања) црева, цревни садржај се излива по трбушној дупљи и изазива перитонитис са клиничком сликом шока, у коме дете повраћа жучни садржај и има надувен трбух. Уколико се дотле не интервенише, наступа гангрена црева са потпуном адинамијом (пасивношћу) детета и, убрзо, смрт. Стога је неопходно да се беба са нагло насталим наведеним симптомима хитно однесе у болницу. Понекад ће хирург успети да уз помоћ баријумске клизме ослободи укљештено црево. У противном, неопходна је операција која, ако се благовремено уради, доводи до потпуног излечења.

6. Синдром «акутног скротума»


Скротум (мошнице) нагло постаје црвен, отечен, напет и болан. Најчешћи узрок је торзија (увртање) тестиса око своје уздужне осовине, у основи које увек постоји урођена аномалија у грађи тестиса и његових овојака, која «омогућава» његову абнормалну покретљивост. Почетак је нагао са жестоким боловима у скротуму или препони, који зраче ка скротуму. Следи мука, повраћање и колапс. Терапија је хируршка и мора да се изведе у првих шест сати од почетка симптома, како би се тестис спасао.
Сва наведена хируршка обољења, уколико се не оперишу - доводе до перфорације црева са перитонитисом, који је праћен стањем шока са непредвидивим исходом.

Повишена телесна температура

Овај симптом, сам за себе, не представља хитно стање, већ помаже организму да се бори против настале инфекције. Међутим, нека деца, са посебно осетљивим нервним системом, реагују на нагли скок температуре фебрилним конвулзијама (фрасом). Оне се манифестују губитком свести при чему се дете укочи, »заврати» поглед уз трзаје трупа и екстремитета, а често и умокри. Напад подсећа на епилептични и обично спонтано прође, након чега дете може да буде млитаво и апатично.

Поремећај се не јавља пре шестог  месеца живота, а редак је у првој години. Ако се јави код бебе, неодложан је пријем у болницу, како би се искључио менингитис!
Иначе, напад обично прође пре него што прва помоћ стигне. Шта урадити дотле? Најпре пљуснути дете хладном водом како би се расхладило. У случају да напад потраје дуже од неколико минута - јавиће се цијаноза, али до смртног исхода практично никад не долази. Добро је имати микроклизму Диазепама, коју у случају напада треба уштрцати детету ректално, а код деце која су имала више напада - овај лек се апликује при свакој температури вишој од 38,5 степени, не чекајући да наступи фрас. Чак и ако фебрилне конвулзије саме престану, неопходно је дете што пре однети лекару.

Конвулзије могу да се јаве и без повишене температуре, када несумњиво указују на поремећај нервног система. Код новорођенчади оне нису типичне. Често су то стереотипни покрети мљацкања, пућења уста, затим покрети слични пливању или вожњи бицикла. Они не могу да се прекину никаквим манипулацијама, осим лековима, или престају спонтано. Могу да прођу незапажено јер су дискретни, али увек указују на озбиљан проблем и захтевају хитну лекарску интервенцију.

Укљештена препонска кила

Препонска кила је честа код беба, посебно превремено рођених, и манифестује се као овална туморозна формација у препони. Уколико се укљешти, постаје напета и болна. Дете врискаво плаче. Следе симптоми ниске цревне опструкције: напетост трбуха, повраћање и затвор. Код девојчица, укљештена препонска кила може да садржи јајник. Код дечака може да се покуша са ручним враћањем (репонирањем) килног садржаја, а ако не успе, одмах се оперише. Код девојчица је репозиција контраиндикована због ризика од оштећења јајника, па се кила одмах оперише. Уосталом, много је боље да се препонска кила оперише чим се дијагностикује, не чекајући да се укљешти, јер не може да се повуче спонтано.

Задње новости

У Дому здравља Челинац 15.03.24 обиљежен Свјетски дан бубрега “Здравље бубрега за све”

Два партнерска удружења, доктора Породичне медицине РС и Нефролога РС су тим поводом организовали два предавања на тему значаја здравих бубрега у контексту масовних незаразних обољења као што је дијабетес тип2. Предавачи су били др Драгана Бубић и др Драгана Ковачевић.

Опширније...

Дом здравља Челинац добио новог специјалисту за дјечије болести

Након храбре и стратешке одлуке руководства да 2019. године распише специјализацију након пет година обављања специјалистичког стажа др Дујаковић Данијела је у петак положила испит и тиме стекла звање специјалисте педијатрије. На тај начин је ријешен овај горући проблем на радост наше ђеце и родитеља. Стекли су се кадровски услови да ова служба ради у пуном капацитету.

Опширније...

Почињемо радити са Петровићем др Миланом специјалистом заразних болести

Од 01.03.2024. године у специјалистичкој амбуланти Дома здравља Челинац почиње рад са Петровићем др Миланом специјалистом заразних болести. Пружат ће услуге прегледа и ултразвучне дијагностике из подручја заразних болести.

mzrs
čelinac
fzors