Њега уста и контрола зуба

Контрола зуба и њега уста

  • Њега уста након вађења зуба
  • Прање зуба и кориштење одговарајуће четкице за зубе
  • Контрола зуба код стоматолога

1.Прије вађења зуб увијек напомените стоматологу ако болујете од неке болсти или узимате било какве лијекове.Узимајте редовно своју терапију, промјену терапије одређује само љекар.

Послије вађења пљуните газу за 15-20 мин.
Не испирајте уста данас ни са чим: водом, чајем, ракијом. Крвни угрушак који настане у рани не смије бити испран.

Не једите данас топлу храну и не пијте топле напитке,они продужавају крварење.
Ако имате болове послије престанка дејства анестезије узмите 1-2 таблете неког аналгетика сваких 4-6 сати (парацетамол, бруфен, кафетин...)

НИКАКО НЕ СМИЈЕТЕ УЗИМАТИ АСПИРИН, АНДОЛ, ACETISAL ЗБОГ ИЗАЗИВАЊА ПРОДУЗЕНОГ КРВАРЕЊА.

Нормално перите остале зубе, пажљиво уклоните остатке хране са ране.
У случају продузеног крварења или неких других компликција одмах се јавите стоматологу.

2. ПРАЊЕ ЗУБА је веома вазно за њихово очување.Треба редовно прати зубе, најбоље је три пута дневно (јутро, подне и прије спавања). Користите пасте за зубе богате флуором, четкица за зубе мора да буде квалитетна и одговарајућа и мора се мијењати свака 3-4 мјесеца, можете користити и конац за зубе који ће побољшати вашу оралну хигијену. О детаљима везаним за технику прања зуба као и избор четкице за зубе обратите се свом стоматологу.

3.КОНТРОЛА ЗУБА - зуби се морају редовно контролисати и прегледати ради каријеса, контрола је ту да се установи да ли постоје проблем са вашим зубима и усном дупљом.На контролни преглед је пожељно отићи сваке пола године. Када редовно контролишете зубе они ће бити дуговјечни и здрави, без кварова.

Задње новости

У Дому здравља Челинац постављена заштитна стакла

У периоду пандемије заштита здравља здравствених професионалаца и пацијената је од кључног значаја. Руководство Дома здравља је из сопствених извора финансирала овај пројекат и уз велику и несебичну помоћ компаније Инцопром.Ово приликом им се захваљујемо на разумијевању

Опширније...

Започела едукација доктора службе хитне помоћи

У Дом здравља Челинац започела едукација доктора службе хитне помоћи из скреенинг ултразвука који ће олакшати брзу дијагностику акутних стања. Др Љубо Стајчић одрзао неколико уводних часова.

Опширније...

Уређење просторије амбуланте Укрина

Опширније...

mzrs
čelinac
fzors