Посмртна медицинска документација

Због непознавања обавеза пријављивања смрти долази до проблема са евиднецијом и издавањем документације за умрле особе. Проблеми су и са исписом из матичне књиге умрлих, регулисања евиденције војних обвезника, евенције пензионог фонда, бирачких спискова и других евиденција.

Према важећем закону о здравственој заштити становништва регулисано је да за свако умрло лице се утврђује вријеме и узрок смрти, а правилником  о начину утврђивања узрока смрти  се регулише евиденција и документација прегледа умрлих тј. потврда о смрти и дозвола за сахрану.

За лице умрло у здравственој установи (болница, дом здравља и друге) узрок и вријем смрти утврђује здравствена установа.

За лица умрла ван здравствене установе (код куће или другом мјесту) узрок и вријеме смрти  утвр|ујељекар који је овлаштен од стране Општинског органа управе надлежан за послове здравства (скупштина Општине или Начелник општине). Поред именовања овлаштених љекара за мртвозорство за територију Општине води се и евиденција умрлих, регулише се начин плаћања трошкова мртвозорства (и обавјештавају се матичари о именима овлаштених мртвозорника).

      Смрт лица умрлих ван здравствене установе одмах по сазнању дужни су пријавити :

  1. чланови уже породице или чланови заједничког домаћинства
  2. остали сродници или комшије умрлог лица
  3. свако лице које сазна за смрт или нађе умлог
  4. смрт лица у радној или другој организацији дужан је да пријави руководилац установе или организације  (дом, интернат, хотел и др.) у којој је смрт наступила

Смртни случај се пријављује љекару  овлаштеном за мртвозорство, а смртни случај настао насилним путем пријављује Полицијској станици на територији Општине на којој се налази умрло лице. Под насилном смрти се сматра смрт настала несретним случајем, самоубиством и убиством. За умрла лица чија је смрт наступила природним путем издаје се Потврда о смрти којом чланови породице код матичара и у другим службама регули{у  испис из евиденције умрлу особу. Такође за особе умрле насилном смрти након обављене одређене полицијске и судске истраге се издаје Потврда о смрти.

Ко је надлежан мртозорник можете сазнати од вашег породичног доктора.

 

Задње новости

Нова докторка у Дому здравља "Свети Врачеви" у Челинцу

У Дому здравља "Свети Врачеви" у Челинцу почела је са радом др Драгана Ћирковић, која ће пружати услуге у Служби породичне медицине и Хитној медицинској служби.

Опширније...

Реализовано 23 бесплатних ултразвучних прегледа абдомена у Челинацу

У петак 5.7.2024. године реализовано је 23 бесплатних прегледа ултразвука абдомена. Превентивни прегледи су саставни дио свакодневних послова у Дому здравља Челинац.

Опширније...

Унапређење знања и размена искустава у области третмана рана

Предавање на тему Третман ране одржала је Смиља Маринковић главна медицинска сестра кардиохриругије УКЦ Републике Српске. Дом здравља Челинац ради на континуираном унапређењу нашег кадра.

Опширније...

mzrs
čelinac
fzors