Набавка информатичке опреме

Компанија Maxcomerc подржала акцију набавке информатичке опреме за пословне процесе у Дому здравља  Челинац.Овом приликом им се захваљујемо на друствено одговорној политици коју воде

Опширније...

Бринимо за здравље своје коже и превенција меланома

У четвртак 28.6.2018 године у великој сали Дома здравља Челинац у периоду од 16 до 19 h проводи се акција "Бринимо за здравље своје коже и превенција меланома".
Том приликом це др Алма Туцек и др Драгана Старовиц вршити бесплатне дермаскопске прегледе бенова. Позивамо све заинтересоване грађане да се одазову овој акцији.

Опширније...

Обавјештење

У педијатријској амбуланти Дома здравља Челинац поред педијатра др Бориса Зеца почео је са радом и педијатар др Желимир Ериц.
Ужа специјалност др Ерица је имунологија тако да родитељи могу добити све информације и одговоре на питања у вези са алергијама и вакцинама у консултацији са доктором.
Ангажовањем јос једног доктора у педијатријској слузби омогуцено је свакодневно прузање здравстене застите за дјецу.
Информације и заказивање термина код сестара Антониц

Превентивни прегледи

Дом здравља Челинац позива све регистроване жене преко 40 година да се јаве у свој тим породичне медицине ради планирања превентивних мамографских прегледа и папа тестирања.
Укупан проценат урађених папа тестова на нивоу Дома здравља је 23% а мамографских прегледа свега 9 % па Вас позивамо да заједничким напорима унаприједимо здравље жена и подигнемо свијест о значају превентивних прегледа.

Опширније...

Степен испуњености стандарда квалитета

У Дому здравља Челинац у петак 08.06.2018 године од стране вањских оцјењиваца Агенције за Сертификацију , акредитацију и унапредјење квалитета здравствене застите РС -а изврсен је увид у степен испуњености стандарда квалитета.Констатовано је да су тимови породицне медицине 1,2,3 и 8 који су било предмет оцјене испунили све захтјеве и да су оцјењени највецом оцјеном .

Опширније...

Унапређен је изглед чекаоница

Унапређен је изглед чекаоница свих служби у Дому здравља Челинац са свјетлећим рекламама као и зид главног хола са тапетом панораме Челинца у циљу стварања бољих услова за боравак пацијената и пријатнијег изгледа датих просторија.

Опширније...

Дан борбе против малигних меланома коже, 15.мај

Малигни меланом  је најмалигнији облик рака коже.То је тумор који се може развити унутар већ постојећег младежа у 30 % случајева или “де  ново” на нормалној кожи.Најчешће настаје  усљед претјераног  и  незаштићеног излагања  сунчевим  УВ  зрацима који пролазе  кроз кожу и изазивају њена оштећења током времена.
Превенција  рака коже
Једини ефикасан начин  борбе против  малигног меланома је превенција.Примарна превенција  подразумијева спречавање  развоја обољења  прије него што оно настане и у случају карцинома коже углавном се састоји од ограничавање  излагања УВ зрацима.
Заштита од сунца  подразумијева  
*ношење заштитне одјеће
*избјегавање директног сунца између 11,00 И 15,00 у љетном период (кад је Ув зрачење  најјаче)
*боравак у хладу и редовно кориштење  производа за заштиту од сунца
Посебну пазњу треба  посветити  заштити дјеце јер претјерано излагање сунцу током дјетињства  повећава шансу за развој рака коже касније током живота.

Опширније...

Свјетски дан без духана

Сваке године, 31. маја, Свјетска здравствена организација #WХО и партнери обиљежавају Свјетски дан без духана, наглашавајући здравствене и друге ризике употребе духана те заговарају ефикасне политике за смањење потрошње духана.

💔 Ове године фокус Свјетског дана без духана је "Духан и болест срца". Јер духан слама срце.

#zdravlje #NoTobacco #FCTC #SDGs #HealthForAll

Кардиоваскуларне (срчане) болести убијају више људи него било који други узрочник смрти, а употреба духана и пасивна изложеност духанском диму доприносе у 12% свих смрти од срчаних болести. Духан је други водећи узрок болести срца, након високог крвног притиска.

Опширније...