Акција превентивних ултразвучних прегледа дојки

У знак подршке Октобру ,мјесецу борбе против рака дојке у Дому здравља Свети Врачеви Челинац ,уторак 29.10.2019.одржана је акција превентивних ултразвучних прегледа дојки.Укупно је прегледано 18 жена а прегледе је обавила др Јелена Чоловиц спец гинеокол.и акушерстава.

Опширније...

Међународни мјесец борбе против рака дојке

Према Календару јавног здравља,током октобра мјесеца обиљежава се Међународни мјесец борбе против рака дојке.Ова кампања се обиљежава у многим земљама свијета како би се скренула пажња на распрострањеност ове болести,те подигла свијест о значају превенције и раног откривања рака дојке.
У знак подршке Октобру ,мјесецу борбе против рака дојке Дом здравља Свети Врачеви Челинац у уторак 29.10.2019 од 9 до 12 сати организоваце акцију ултразвучних прегледа дојки за 16 жена старосне доби од 35 до 45 година које су позване преко тимова породичне медицине.
Овим смо жељели да подстакнемо жене да се јављају на превентивне прегледе јер је то најбољи нацин да се болест дијагностикује на вријеме,а самим тим повеца и степен изљечења.
Подсјецамо Вас да свака жена треба да:
-обавља самопреглед сваког мјесеца
-обави превентивни клинички преглед и/или ултразвук дојке
- започне са редовним мамографским прегледима дојки најкасније од 50.године живота.

Свјетски дан менталног здравља

Поводом Свјетског дана менталног здравља у конференцијској сали Дома Здравља „Свети Врачеви“ Челинац одржано предавање за грађане треће животне доби под називом „Какве су ти мисли такав ти је живот“.
Предавање је имало за циљ указати на значај очувања менталне ефикасности код старијих особа, увођење квалитативних промјена у трећој животној доби, те неки од начина који могу помоћу у испуњењу овог циља.
Такође, у склопу обиљежавања Дана менталног здравља уприличена је и посјета Центру за заштиту менталног здравља од стране ученика Средње школе Челинац и њиховог школског психолога, који су показали завидно интересовање за ову тему и начине на које могу превенирати одређене потешкоће.

Опширније...

Свјетски дан менталног здравља

Поводом Свјетског дана менталног здравља у сали Дома Здравља „Свети Врачеви“ Челинац у петак 11.10.2019 у 11 сати биће одржано предавање за грађане треће животне доби под називом „Какве су ти мисли такав ти је живот“.
Циљ предавања је указати на значај очувања менталне ефикасности код старијих особа, увођење квалитативних промјена у трећој животној доби, те неки од начина који могу помоћи у испуњењу овог циља.
Тим Центра за ментално здравље
Др Сања Греб спец. психијатрије
предавач Жељка Стевановић, психолог
Јелена Јанковиц мед.техничар
Станиц Славица мед.техницар.

Без објашњења изаберите новог породичног доктора, педијатра и гинеколога

У Дому здравља Свети Врачеви Челинац од октобра до краја децембра могуце је извршити пререгистрацију у служби Ксз гинекологија - Др Јелене Чоловиц
Ксз педијатрија -Др Славица Иванковиц Бенцуз за дјецу до 6 година пререгистрацију у тимове породичне медицине
Тим 1 др Ирена Топиц;
Тим 2 др Мирјана Малиновиц Бајиц ;
Тим 3 др Драгана Грбиц ;
Тим 4 др Ранка Маринковиц ;
Тим 5 др Бранкица Тодоровиц ;
Тим 6 др Драшко Купрешак;
Тим 7 др Драгана Ковачевиц ;
Тим 8 др Гордана Шиканиц.

Ружичасти октобар - мјесец борбе против карцинома дојке

Циљ обиљежавања Међународног мјесеца борбе против рака дојке је подстаћи жене да се редовно јављају на превентивне прегледе, јер је то најбољи начин да се болест дијагностикује на вријеме, а самим тим повећа и степен излечења.

Свјетски Дан Срца

Свјетски Дан Срца 29.септембар 2019 године под слоганом "Буди херој срца,,
Радници Дома здравља Челинац у недељу 29.9 су симболичном акцијом мјерења крвног притиска и вриједности шецера у крви  градјанима општине Челинац ,обиљежили свјетски дан срца

Опширније...

Међународни дан старијих особа

1. октобар 2019 – Међународни дан старијих особа
“Ка једнакости у старијем добу  ,,          
Међународни дан старијих особа се у свијету и код нас обиљежава 1. октобра, у складу са Резолуцијом 45/106 коју је прогласила Генерална скупштина Уједињених нација 14. децембра 1990. године, са циљем да се нагласи важност прилагођавања животног окружења потребама и способностима становника трећег доба.
Проглашењем међународног дана старијих особа подстичу се државе да старијим члановима осигурају задовољење њихових потреба и омогуци им  учествовање у друштву у складу са њиховим способностима.

Реализација програма едукације за рад са дјецом и адолесцентима у менталном здрављу

30.09.2019. године
Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, представници Медицинског факултета у Бања Луци, представници пројекта менталног здравља у БиХ, као и једанаест Домова здравља међу којима је и Дом здравља „Свети Врачеви“ Челинац,  потписали су данас уговоре о регулисању међусобних односа за реализацију Програма едукације за рад са дјецом и адолесцентима у менталном здрављу у Републици Српској.
У оквиру Пројекта ментално здравље у БиХ – Фаза 3, планиран је низ активности са циљем јачања услуга менталног здравља у заједници. Једна од важних планираних активности била је израда Курикулума и Правилника за рад са дјецом и адолесцентима у менталном здрављу у Републици Српској. Асоцијација XY , врши имплементацију Пројекта менталног здравља у БиХ који финансира Влада Швајцарске.