Година са Короном


5.марта навршава се годишњица живота са  вирусом корона у општини Челинац.  Годину је обиљежила брига, страх и неизвјесност.
Свјетска здравствена организација уз помоћ својих стручњака“ крстила „ је тај нови вирус називом „Цовид 19“ јер је и потврђен у Кини крајем 2019.
У свијету су се неке државе  већ ухватиле у коштац са овом новом медицинском али и друштвеном стварношћу.


Основне карактеристике су биле брзина ширења у заједници те су све државе морале да предузму мјере које се чине да се заштити здравље становништва


Симптоми су везани за дисајни систем у виду кашља, грлобоље те упале плућа и наглог умирање које је посљедица затајења рада плућа.  
Стручњаци  и експерти су улагали огромну енергију и ресурсе да изолују овај сој вируса и да одреде његове карактеристике односно начин ширења, ткз инкубацију и приступ у лијечењу. С обтзиром да се ради о новом оболењу требало је времена да се дефинишу његове карактеристике и понашање.
Општина Челинац је имала свој пут

у епидемији корона вирусом која је започела уношењем вируса у заједницу доласком грађана из покрајине Бергамо гдје су били на привременом раду.
 Треба истакнути неколико фактора које су утицали на појаву већег броја обољелих и првих „кластера „.  Специфичности су се огледале у томе да готово 3000 грађана Челинца је  на привременом раду у иностранству гдје су епидемије биле у критичној фази, те важне чињенице да граничимо са највећом градом у Републици Српској. Бања Лука  је економски, културни и спортски  центар гдје флутуација људи знатно већа  . Такођете  у близини и је општина Котор Варош гдје раде пословни комплекси са већим бројем радника из оптине Челинац, а који имају интензивну сарадњу са регионима Италије чији су власници управо из тих земаља. Све су то били важни параметри који су одређивали ток и интезитет  епидемије .


Дом здравља Ћелинац је реаговао одмах у смислу реорганизације у раду и отварање тзв. АРИ трактова, устројем у раду хигијенско епидемиолошке службе. Новим начином рада свих пословних цјелина у смислу заштите здравља запослених али и жеље да се помогне грађанима општине Челинац. Кризни штаб је доносио мјере које су биле на фону препорука Републичког штаба за ванредне ситуације, које су биле усмјерене на рестрикције у раду школа, пословних и привредних субјеката, те мјерама личне заштите.


Након годину дана борбе пред новим смо налетом мутираних сојева који су опаснији од својих предходника. Као свјетло на крају тунела појавила се вакцина против корона вируса од различитих произвођача. Проблеми у набавци и дистрибуцији су успорили масовну имунизацију. Очекујемо веома брзо да и грађани општине Челинац се укључе у програм имунизације, који је прије свега усмјерен на рањиве категорије који обухватају старијије особа преко 65 година старости и пацијенте са удруженим обољењима.


Статистика од скоро 500 позитивних на крају 2020 године али и 20 преминулих нас упозорава на озбиљност ситуације, те се апелује на понашање сваког појединца .  Лични однос према себи и другима у смислу ношења маски, држању дистанце и дезинфекцији руку су најефикаснији начин борбе. Рано откривање симптома, праћење и адекватно лијечење су сигурно мјере које могу олакшати и побољашати резултате борбе против пандемије.
На крају да би постигли колективни имунитет напомињемо важност доброг одзива на јавни позив на имунизацију и да на тај начин заштитимо живот грађана општине Челинац . Радници Дома здравља „Свети Врачеви „су показали својим личним примјером, одласком на имунизацију у братску Србију да су вакцине безбједне и да нема дилема који нам је једини пут за излазак из ове тешке ситуације.
                                                                                                           

Ауторски текст
Прим др сц Драшко Купрешак спец пор мед
в.д Директор Дома Здравља