15 најчешћих питања о вирусу корона

1. Шта је вирус корона и како се преноси?
Корона вируси су велика породица вируса, од којих неки могу узроковати болест код људи, а други циркулишу међу животињама. Корона вируси су названи по крошњама које су као круне на њиховој површини. Корона вируси код људи су први пут идентификовани средином 1960-их. Понекад се корона вируси који инфицирају животиње могу измијенити и заразити људе и постати нови корона вирус, који може изазвати инфекције код људи. Три недавна примјера за то су SARS-CoV2, SARS-CoV и MERS-CoV.
 Корона вируси код људи најчешће се шире од заражене особе на друге путем:
- ваздуха - кашљањем и кихањем
- блиског личног контакта - додиривања или држањем руку
- додиривањем предмета или површине, затим додиривањем уста, носа или очију прије прања руку,
- фекалном контаминацијом (ријетко).


2. Шта значе ознаке COVID-2019 и SARS-CoV2?
САРС-ЦоВ2 је назив за нови вирус корона, док је COVID-2019 назив обољења изазваног новим вирусом корона.

3. Да ли се вирус корона може пренијети пошиљкама?

•    вируси корона не преживљавају дуго времена на предметима као што су писма и пакети, те поштанске пошиљке не представљају ризик за пренос вируса.

4. Који су симптоми код обољелих од новог вируса корона?

Симптоми код обољелих од новог вируса корона су веома слични симптомима сезонског грипа, а то су: повишена тјелесна температура, грлобоља, кашаљ, општа слабост и понекад кратак дах. Најчешће људски корона вируси узрокују благе до умјерене болести горњих дисајних путева, као што је прехлада (цурења носа, главобоља, кашаљ, грлобоља, повишена температура). Уочено је да људи са постојећим хроничним стањима имају повећану осјетљивост на теже облике болести. Код старијих људи постоји већа осјетљивост за тежи облик болести, али још увијек смо у врло раној фази разумијевања ове болести. Постојеће хроничне болести као што су повишен крвни притисак и друге кардиоваскуларне болести, дијабетес, проблеми са јетром и друга респираторна обољења, могу чешће довести до тешких форми.

5. Које су мјере превенције које грађани треба да примјењују?

Грађанима се пропоручује примјена мјера смањења ризика од акутних респираторних инфекција током путовања у или из захваћених подручја:
– избјегавање блиског контакта са особама који имају акутну респираторну инфекцију
– често прање руку, посебно након директног контакта са болесним људима или њиховом околином
-руке прати сапуном и водом у трајању од најмање 20 секунди. Ако сапун и вода нису доступни, треба користити дезинфекционо средство на бази алкохола, након што се уклони видљива нечистоћа са руку
-не јести сирове или недовољно термички обрађене намирнице животињског поријекла (намирнице животињског поријекла користити само довољно прокуване или печене)
-често провјетравати просторије у којима се борави
– људи који имају симптоме акутне респираторне инфекције требају приликом кашљања и кихања прекривати нос и уста једнократним марамицама или затвореним лактом те прати руке
- уколико нисте у могућности да оперете руке, не додирујте очи, нос и уста.

6. Да ли је коришћење хируршких маски једна од мјера превенције?

Људи без респираторних симптома, попут кашља и кихања, не требају носити медицинску маску. Свјетска здравствена организација препоручује употребу маски за људе који имају симптоме COVID-19 и за оне који брину за особе које имају симптоме, попут кашља и грознице.

7. Шта институције Републике Српске раде по питању припрема за појаву новог вируса корона
Координационо тијело за планирање, спровођење и праћење активности везаних за појаву COVID-19, болести коју изазива корона вирус САРС-ЦоВ2 у Републици Српској активно ради на спровођењу Акционог плана за поступање у случају појаве ризика/сумње за ширење новог вируса корона у Републици Српској.
У складу са Законом о заштити становништва од заразних болести, министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске донио је Наредбу о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID-19) у Републици Српској. Она се односи на здравствене установе, јединице локалне самоуправе и аеродром и спровођење мјера за збрињавање евенуталних случајева обољелих од болести изазване новим вирусом корона, а у складу са инструкцијама ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске. Здравствене установе, у складу са својим капацитетима имају обавезу да обезбиједе услове и примијене све мјере неопходне за спровођење појачаног епидемиолошког надзора.
Институт за јавно здравство Републике Српске у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске издао је препоруке за поступање с циљем спровођења адекватних мјера надзора над заразним болестима. Припремљен је информативни материјал намијењен информисању становништва и путника о појави корона вируса у свијету, начину преноса, са мјерама превенције, посебно у циљу смањења ризика од акутних респираторних инфекција током путовања у или из захваћених подручја.

8. Да ли у Републици Српској имамо могућност дијагностике новог вируса корона?
Тестирање пацијената на присуство новог вируса корона омогућено је у Универзитетском клиничком центру Републике Срспке, као и Институту за јавно здравство Републике Српске.

9. Да ли Универзитетски клинички центар Републике Српске има изолацијске собе и заштитну опрему за збрињавање потенцијалних случајева новог вируса корона?

У случају да дође до потврде заразе новим вирусом корона пацијент се смјешта, лијечи и прати у Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске у посебним собама за изолацију. Универзитетски клинички центар Републике Српске располаже са потребним капацитетима за иницијални пријем пацијената који су потенцијално заражени овим вирусом.

10. Какве се мјере предузимају у другим здравственим установама?

Све здравствене установе обавјештене су да појачају здравствени надзор над свим респираторним инфекцијама и да примјењују све потребне мјере за спречавање и контролу инфекције. Здравствене установе су добиле упутства о свим мјерама и поступцима које требају предузимати у оквиру епидемиолошког надзора и у случају појаве сумње на инфекцију узрокованом вирусом корона код особа која долазе из земаља и подручја гдје су потврђени обољели од ове болести.

11. Како требају да поступају путници који су се вратили у Републику Српску из подручја која су тренутно захваћена новим вирусом корона?

Сви путници који долазе из подручја гдје су регистровани случајеви појаве новог вируса корона треба да се унутар 14 дана од доласка у Републику Српску телефонски јаве надлежном дому здравља.    

12. Како треба да поступају путници који немају здравствено осигурање у Републици Српској и немају свог породичног доктора у Републици Српској?

Путници који немају свог породичног доктора у Републици Српској потребно да се телефоном јаве Институту за јавно здравство Републике Српске (051 491 649) и прате препоруке епидемилога.

13. Шта значи да је нека особа стављена под здравствени надзор, шта је изолација, а шта карантин?

Према Закону о заштити становништва од заразних болести Републике Српске здравствени  надзор означава здравствене прегледе и епидемиолошко испитивање лица која су била у контакту са лицем обољелим и/или клицоношом од заразне болести или су боравила у жаришту заразне болести.
Изолација је противепидемијска мјера просторног издвајања зараженог лица, током периода заразности, на мјесто и под таквим условима којима се спречава или ограничава директни, односно индиректни пренос узрочника заразне болести са зараженог лица на осјетљиво или друго лице.
Карантин је мјера ограничавања кретања здравих лица која су била у контакту са обољелим од заразне болести током периода максималне инкубације за ту болест, рачунајући од дана посљедњег контакта са обољелим с циљем да се спријечи ширење заразне болести

14. Какав је ток болести COVID-2019 на глобалном нивоу?

У складу са досадашњим подацима, у највећем броју случајева (80%) ради о благом обољењу, а смртни исходи су забиљежени углавном код особа старије животне доби и са вишеструким обољењима.

15. Колики је степен опоравка од COVID-2019 тренутно у свијету?
У складу са досадашњим подацима, проценат опорављених од COVID-19 у свијету се креће око 92%.