Састанак са начелницима и директорима домова здравља


130417Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић са представницима Министарства финансија РС, Министарства управе и локалне самоуправе РС одржао је данас састанак са начелницима и директорима домова здравља из десет општина о увођењу трезорског система пословања у примарну здравствену заштиту.

Министар Богданић је нагласио да ће представници Радне групе за здравствени систем обићи свих десет општина чији су представници данас били на састанку и појединачно договорити моделе преласка на трезорски систем пословања, а уједно разријешити и бројне дилеме које представници локалних заједница имају по овом питању.


„У току тих разговора очекујемо да ће се дефинисати најбоља рјешења, начин и вријеме увођења трезорског система пословања. Истовремено, директори домова здравља заједно са представницима Министарства и Фонда здравственог осигурања РС још једном детаљније анализирају стандарде и нормативе“, навео је министар Богданић.


Он је додао да је циљ да добијемо бољу контролу протока новца од Фонда здравственог осигурања  Републике Српске до  осигураника.


Према ријечима директора Дома здравља Котор Варош Владимира Бибића могући су бројини изазови у процесу увођења трезорског система пословања, који ће се рјешавати у наредном периоду.


Начелница општине Источни Дрвар Милка Иванковић сматра да је добар модел стављање под контролу пословање домова здравља, који су, како је навела у протеклом периоду направили велике губитке. „Имајући у виду да ће нас обићи представници Радне групе очекујем да ће се сама примјена трезорског пословања детаљније обрадити и образложити“, нагласила је Иванковић.

Начелник општине Модрича Младен Крекић навео је да постоји доста недоумица и сваки пилот пројекат иза себе има и негативне и позитивне елементе. „Желимо да видимо шта је то што ће бити позитивно. У овом тренутку није спреман ни дом здравља ни општина, јер се ради о здравственом осигурању и због тога је министар нагласио да о томе морамо врло озбиљно да разговарамо“, поручио је Крекић.

На данашњем састанку били су присутни представници града Приједора и Бијељине, као и општина Прњавор, Чајниче, Челинац, Источни Дрвар, Модрича, Котор Варош, Рогатица и Костајница.

 

130417