Свјетски дан здравља - Депресија – болест савременог друштва

Свјетски дан здравља ове године посвећен је депресији. Више од 350 милиона људи у свијету пати од неког облика депресије. Депресија се може јавити код сваке особе, без обзира на њено образовање, материјални статус или животну средину у којој живи.Шта је депресија?
Депресија је поремећај који се манифестује кроз немогућност да се осјећају радост и задовољство; губитак интереса, воље, за свакодневне активности; недостатак снаге и енергије (лако замарање); нерасположење које је дуже, теже и дубље од уобичајене туге и доживљаји безнадежности и беспомоћности. Шта није депресија?
Депресија није лоше расположење или туга ће проћи уз мало труда и добре воље.
Депресија није слабост карактера или личности, нити љеност или избјегавање обавеза. Депресија није нешто што чега се треба стидјети!


Обратите пажњу, јер људи са депресијом често жале на различите физичке тегобе:
поремећаји спавања (несаница, рано јутарње буђење); смањење или губитак апетита и смањење тјелесне тежине;бол у разним дијеловима тијела (главобоља, ноге, леђа ..)
Депресија се често јавља уз стања страха, прекомјерну употребу лијекова "засмирење" и / или алкохол.
Такође, често се среће удружено са другим тјелесним обољењима као што су болести срца, хронични бол, различите врсте рака, мождани удар, висок крвни притисак, или дијабетес.Који фактори могу утицати на појаву депресије?
Поред наслијеђа (болова облиски рођа код депресије) на настанак депресије могу утицати: трауматска искуства из дјетињства (занемаривање или злостављање, развод родитеља или смрт родитеља), неадекватно васпитање (мањак пажње, или напротив претјерана пажња), стресни животни догађаји ( губитак блиске особе, отказ, одлазак у пензију, осамостаљивање дјеце, трајна неповољна животна ситуација).
Лијечење депресије је потребно и могуће, а процес оздрављења је важно да се депресија препозна на вријеме. Шта да радим?
Депресија се успјешно лијечи лијековима који се зову антидепресиви и / или психотерапијом. Благовременим и потпуним лијечењем депресије, обољела особа поново постаје "она стара".
Депресија се не лијечи лијековима "за смирење" (као што је диазепам, лексилијум). Кориштењем алкохола или дроге не умањује се патња узрокована депресијом - напротив–тада се симптоми депресије појачавају и стање погоршава. Најчешће заблуде о депресији су:
"Депресија ће проћи сама, па лијечење није потребно."
"Од депресије оболијевају слабићи."
"Депресија није стварна болест, то је пролазно стање које особа може сама да промјени или поправи. Кратка листа провјере симптома депресије:
1. Да ли сте ове седмице плакали више него обично?
2. Да ли сте ове седмице често били разочарани собом?
3. Да ли сте ове седмице осјећали мржњу према себи?
4. Да ли сте овеседмице били посебно обесхрабрени у погледу Ваше будућности?
5. Да ли сте ове седмице имали осјећај да сте губитник? Ако је ваш одговор на више од три питања "да", потражите стручни савјет. Запамтите
Депресија је честа. Депресија исцрпљује и онеспособљава.. Депресија се често не признаје. Депресија се успјешно лијечи.
Уколико сте препознали симптоме депресије код себе или Вама блиске особе, потражите савјет свог породичног љекара!