Исхрана одојчади

УЗРАСТ   ОДОЈЧЕТА 
 
ИСХРАНА   САМО МАЈЧИНИМ   МЛИЈЕКОМ  -ДОЈЕЊЕ - ДО НАВРШЕНИХ  6  МЈЕСЕЦИ ЖИВОТА

 
СЕДМИ   МЈЕСЕЦ   ЖИВОТА:
 
Воћна кашица, кукурузни гриз - палента.
 
Воћна кашица се даје умјесто млијечног оброка у 10 часова.
            Почиње се давати у количини од једне до двије кашичице,па до количине коју дијете може појести.Кашица се припрема од јабуке,банане,крушке, брескве, кајсије.Воће се добро опере, огули, одстране кошпице, затим се изгњечи или измикса и одмах даје дјетету, кукурузни гриз постепено додати у лагано посољено кипуће млијеко и кухати на лаганој  ватри двије до три минуте.
Замјењује један млијечни оброк у поподневу.

Опширније...

Хитна стања у педијатрији

1. Обољења органа за варење

* Акутни гастроентеритис
Ово је честа болест, узрокована патогеним микроорганизмима и/или њиховим токсинима, а манифестује се одбијањем хране, боловима у трбуху, муком, повраћањем и проливом, са или без повишене температуре.
Оно што у тим ситуацијама угрожава бебу је дехидрација (губитак течности). Тешка дехидрација може да доведе до хиповолемијског шока (шок услед превеликог губитка течности), који се теже препознаје код добро ухрањене деце, јер она дуже време делују здраво. Свако дехидрирано дете слабије или уопште не мокри, а код беба је велика фонтанела увучена испод свода лобање. Уколико надокнада течности није могућа честим пијењем мањих количина течности, дете се мора лечити интравенским путем у здравственој установи. И то уз корекцију ацидо-базног и електролитног дисбаланса (који, по правилу, постоје).

Опширније...

Дијетална исхрана код дијареје

ДИЈЕТАЛНА    ИСХРАНА  ЗА  ДИЈЕТЕ  СТАРИЈЕ  ОД  ГОДИНУ ДАНА                      

                                                            
Мојем   дјетету   је   поремећена    пробава  !
 
КАКО  ЋУ   ГА   ХРАНИТИ   И   ЛИЈЕЧИТИ  ?
 
I ДАН:         
 Кроз   6  сати  " руски  чај "  са сахарином. Ако дијете  повраћа  чај се даје учестало, али у малим количинама ( кап по кап - жлицу по жлицу). Затим кухана пасирана мрквица ( 10 - 15 гр. по оброку ) уз додатак чаја по жељи дјетета. Рибане јабуке.

Опширније...

Анемија

УЗРОЦИ,ПОСЉЕДИЦЕ И ЛИЈЕЧЕЊЕ МАЛОКРВНОСТИ


       Анемије су најчешћа обољења крви,а ради се о стању смањеног броја црвених крвних ћелија (еритроцита),смањеној количини хемоглобина (крвног пигмента) или смаЊеЊу  укупне  количини  крви.
       Најважнија улога црвених крвних елемената (еритроцита) је пренос кисеоника из удахнутог ваздуха до свих ћелија организма.
      О овој проблематици се  доста често  чита  како у стручној литератури тако и у свакидашЊој штампи,али је ова појава тако честа да заслужује да се о Њој  више пише.Многобројне су врсте анемија,зависно од узрока настанка-било као посљедица неадекватне продукције црвених крвних ћелија због различитих болести коштане сржи и других системских болести,било због недостатка различитих елемената потребних за настајање ових ћелија,било због губитка крви.

Опширније...

Повишена тјелесна температура

      Често се може чути да се не може снизити повишена тјелесна температура, а разлог је недовољног познавања метода борбе против врућице.

      Врућица је честа реакција организма, а има одређену улогу у фагоцитози, имунолошким процесима, реакцији комплемента и друге, Постоји увјерење да повишену тјелесну температуру преко 38,2-38,5 степени Ц треба сузбијати симптоматским средствима из више разлога, а то су:  *Да се спријечи могућност појаве фербилних конвулзија (познатих у народу као фрас у дјеце узраста 6 до 36 мјесеци живота)  *Да се уклоне патње болесника као што су главобоља, раздражљивост, мамурност и друге. Најчешћи узрок повишених температура је инфекција респираторних путева, затим губитак тјелесне течности- дехидрација, те врућица због оштећења мозга или узрокована лијековима. Код многих других акутних и хроничних болести може бити повишена тјелесна температура. Трајање врућице дуже од четири до осам дана се назива статус фебрилис.

Опширније...

Задње новости

У Дому здравља Челинац 15.03.24 обиљежен Свјетски дан бубрега “Здравље бубрега за све”

Два партнерска удружења, доктора Породичне медицине РС и Нефролога РС су тим поводом организовали два предавања на тему значаја здравих бубрега у контексту масовних незаразних обољења као што је дијабетес тип2. Предавачи су били др Драгана Бубић и др Драгана Ковачевић.

Опширније...

Дом здравља Челинац добио новог специјалисту за дјечије болести

Након храбре и стратешке одлуке руководства да 2019. године распише специјализацију након пет година обављања специјалистичког стажа др Дујаковић Данијела је у петак положила испит и тиме стекла звање специјалисте педијатрије. На тај начин је ријешен овај горући проблем на радост наше ђеце и родитеља. Стекли су се кадровски услови да ова служба ради у пуном капацитету.

Опширније...

Почињемо радити са Петровићем др Миланом специјалистом заразних болести

Од 01.03.2024. године у специјалистичкој амбуланти Дома здравља Челинац почиње рад са Петровићем др Миланом специјалистом заразних болести. Пружат ће услуге прегледа и ултразвучне дијагностике из подручја заразних болести.

mzrs
čelinac
fzors