Обрада за оцјену радне способности

Комплетирање документације код обраде за оцјену радне способности

Право осигураника на оцјену радне способности, односно право на инвалидску пензију потиче из Устава односно Закона о пензијско-инвалидском осигурању који је од основне верзије објављене у Службеном гласнику Републике Српске бр 32 од  22 септембра 2000. године више пута  допуњаван (Сл.гл РС 40/00, 37/01, 32/02, 47/02,110/03, 7/05).

Опширније...

Утврђивиње знакова живота или смрти

Код нашег становништва мало зна о знацима смрти, а посебно мало или веома мало се зна за мртвачке пјеге, као доста рани сигурни знак смрти.

Прије приступања пружању прве помоћи потребно је провјерити стање повријећеног, потребно је одредити редослијед  пружања прве помоћи тј.одредити коме од повријећених ће се прије указати помоћ. Неопходно је утврдити да ли је особа још у животу, да ли је у стању клиничке, привидне смрти или је наступила коначна смрт. 

Посмртна медицинска документација

Због непознавања обавеза пријављивања смрти долази до проблема са евиднецијом и издавањем документације за умрле особе. Проблеми су и са исписом из матичне књиге умрлих, регулисања евиденције војних обвезника, евенције пензионог фонда, бирачких спискова и других евиденција.

Према важећем закону о здравственој заштити становништва регулисано је да за свако умрло лице се утврђује вријеме и узрок смрти, а правилником  о начину утврђивања узрока смрти  се регулише евиденција и документација прегледа умрлих тј. потврда о смрти и дозвола за сахрану.

Опширније...

Вакцинација одраслих

Вакцинација одраслих особа нема унапријед одређен план већ се ради према индикацијама и потреби. Уколико негдје путујете препоручује се да се уколико путујете негдје посавјетујете са својим доктором о евентуалним вакцинама које су вам потребне.

Тако се против Хепатитиса Б вакцинишу особе уколико су здравствени радници, те уколико путују у државе у којима се захтијева вакцинација против Хепатитиса Б прије уласка.

Задње новости

У Дому здравља Челинац 15.03.24 обиљежен Свјетски дан бубрега “Здравље бубрега за све”

Два партнерска удружења, доктора Породичне медицине РС и Нефролога РС су тим поводом организовали два предавања на тему значаја здравих бубрега у контексту масовних незаразних обољења као што је дијабетес тип2. Предавачи су били др Драгана Бубић и др Драгана Ковачевић.

Опширније...

Дом здравља Челинац добио новог специјалисту за дјечије болести

Након храбре и стратешке одлуке руководства да 2019. године распише специјализацију након пет година обављања специјалистичког стажа др Дујаковић Данијела је у петак положила испит и тиме стекла звање специјалисте педијатрије. На тај начин је ријешен овај горући проблем на радост наше ђеце и родитеља. Стекли су се кадровски услови да ова служба ради у пуном капацитету.

Опширније...

Почињемо радити са Петровићем др Миланом специјалистом заразних болести

Од 01.03.2024. године у специјалистичкој амбуланти Дома здравља Челинац почиње рад са Петровићем др Миланом специјалистом заразних болести. Пружат ће услуге прегледа и ултразвучне дијагностике из подручја заразних болести.

mzrs
čelinac
fzors